Мрежа за подршку руралном развоју

Министарство пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде

Налазите се овде: Почетна

У Великој Плани отворен демонстрациони центар за паковање поврћа

У просторијама ЗЗ „Старо Село“ у Великој Плани, данас је отворен први у низу демонстрационих центара предвиђених активностима пројекта „Башта Србије“ који се финансира средствима Европске уније, а имплементира га Регионална развојна агенција „Браничево-Подунавље“ у партнерству са још 7 општина из региона.

Демонстрациони центар су отворили председник општине Велика Плана, г-дин Дејан Шулкић и Први саветник шефа сектора Операције Делегације Европске уније у Републици Србији, г-дин Андреw Хеадеy. У оквиру центра, пуштена је у рад линија за паковање лука, којом ће управљати Удружење повртара „Поморавац“ из Велике Плане, а користиће је повртари из целог региона.

У своме обраћању, председник општине пожелео је добродошлицу присутнима и изразио своје задовољство отварањем демонстрационог центра, као значајног конкретног резултата сарадње са Регионалном развојном агенцијом и партнерским општинама. Истакао је како ће овај центар допринети побољшању квалитета повртарске производње и њеног обима, не само на територији општине Велика Плана, већ из целог региона. „Очекујемо да ће рад овог центра повећати нашу амбицију, не само Удружења, већ и локалне самоуправе, као и партнерских општина на пројекту, да на овим просторима у некој каснијој фази имамо и прерађивачке капацитете и производњу финалних производа.“

Г-дин Хеадеy, као представник Делегације Европске уније, изјавио је како пројекат „Башта Србије“ има велики значај за регион, првенствено јер се бави пољопривредом, као важним сектором не само за локалну, већ и за регионалну и националну привреду, у овкиру којег се реализује и највећи број радних места. Поред тога, пољопривреда је сектор у оквиру којег се све више инвестира, како у прераду и паковање, тако и у дистрибуцију. Нагласио је како ће овај пројекат допринети конкурентности пољопривреде региона на националним и интернационалним тржиштима. Истакао је како је пољопривреда сектор који нуди могућност смањења негативних миграција, кроз стварање могућности за запошљавање, нарочито младих људи. Овај регионални пројекат реализује се захваљујући јаком партнерству више локалних самоуправа и подршци Регионалне развојне агенције „Браничево-Подунавље“, за који су као један од најуспешнијих предлога пројеката, одобрена средства Европске уније у оквиру Грант схеме Регионалног програма друштвено економског развоја 2 (РДЕПР2). Најавио је и скоре резултате другог позива исте грант схеме и изразио своју наду да ће одобрени пројекти бити успешни као и „Башта Србије“. У име Делегације Европске уније у Србији и своје лично изразио је задовољство резултатима овог пројекта и напретка који је остварен у само неколико месеци од почетка његове имплементације. Према његовом мишљењу, „пројекат „Башта Србије“ илуструје добру праксу Европске уније и треба га похвалити као модел за пример“.

Испред Министарства економије и регионалног развоја, присутнима се кратко обратила и г-ђа Јованка Вукмировић, начелник Одељења за регионални развој и ИПА. Изјавила је како јој је задовољство присуствовати отварању центра, који представља резултат доброг и добро вођеног рада и истакла је значај Регионалне развојне агенције и њене сарадње са општинама. Такође је нагласила како је посебно значајно што се пројекат „Башта Србије“ бави управо примарном пољопривредном производњом и кроз њега ће пољопривредни производи из региона постати видљивији на тржишту. Пожелела је успех у наставку имплементације пројекта и изјавила како ће Министарство са задовољством пружити подршку и у будућим сличним иницијативама.

У кратком обраћању присутнима, директорка Регионалне развојне агенције „Браничево-Подунавље“, г-ђа Миња Стефановић нагласила је како је пројекат „Башта Србије“ прави доказ сврхе постојања Регионалне развојне агенције, а то је развијање међуопштинске и регионалне сарадње и помоћ у припреми пројеката. Захвалила се на подршци општини Велика Плана, као једном од оснивача Агенције, Министарству и Делегацији Европске уније која овај пројекат финансира. Са задовољством је истакла како је ово први у низу регионалних пројеката и истакла како су општине Велика Плана и Смедеревска Паланка на прагу реализације још једног великог међуопштинског пројекта – пројекат водоснабдевања ове 2 општине, у чијој реализацији ће имати подршку Регионалне развојне агенције. Поред тога, поменула је како је Агенција подржала припрему још 2 пројекта која су недавно започела са имплементацијом, а имају за циљ израду просторних планова и подршка развоју Канцеларија за локални економски развој.

Присутнима се кратко обратио и г-дин Дејан Радосављевић, председник Удружења повртара „Поморавац“ из Старог Села и захвалио свима који су својим учешћем у пројекту допринели успостављању овог демонстрационог центра и набавци линије за паковање поврћа, која ће помоћи повртарима из овог краја да унапреде и прошире своју производњу.

Otvoren demonstracioni centar
Отворен д...
ДатсоПиц 2.0 © 2009 by Андреy Датсо
Otvoren demonstracioni centar 1
Отворен д...
ДатсоПиц 2.0 © 2009 by Андреy Датсо

За све додатне информације можете се обратити

Ивани Антонијевић

+381 12 510 824, +381 60 5 100 500; Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

Флорида Паyдаy Лоанс цан хелп yоу ин трyинг тимес, бут бе суре то кноw тхе лаwс нецессарy фор yоур лоан апплицатион. Ин тхис сецтион wе гиве онлy а бриеф суммарy рецоммендатион фор адмиссион оф Цанадиан Левитра. Фулл информатион цан бе фоунд ин тхе инструцтионс фор рецеивинг медицатионс wитх варденафил.
Јоомларт