Mreža za podršku ruralnom razvoju

Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede

Nalazite se ovde: Početna

Studijsko putovanje u Herning, Danska

U periodu od 28.11. do 3.12.2010. godine, Agencija za marketing Agrolink, organizator Tibor Perik iz Novog Sada i Institutional Building and Strengthening in Agriculture – IBSA iz Kopenhagena, organizovali su studijsko putovanje u Dansku u okviru projekta „Video priručnik za stočare – danski model razvoja udruženja“, Star projekta.

 

Putovanju su prisustvovali predstavnici Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine, predstavnici Udruženja poljoprivrednika iz Subotice, Novog Sada, Kovilja, Silbaša, Šajkaša, Đurđeva, članovi farmerskih udruženja iz Srbije, predstavnici Centralne asocijacije proizvođača mleka , kao i predstavnik Centra za ruralni razvoj Subotica.

Cilj putovanja je bilo upoznavanje danskog sistema poljoprivrede, njihovog modela udruživanja poljoprivrednih proizvođača i poseta poljoprivrednom sajmu „Agromek” u periodu od 30 novembra do 3 decembra u Herningu. Nakon dugog putovanja od gotovo 24 sata, učesnici su prvog dana programa obišli zadružnu mlekaru Naturmaelk u Tinglevu, koja proizvodi organsko mleko i upoznali se sa njenim istorijatom, načinom funkcionisanja, upravljačkom strukturom, uslovima učlanjivanja, asortimanom proizvoda i načinom nastupa na tržištu. Narednog dana učesnici stočarske sekcije su imali priliku da obiđu dve farme krava muzara i upoznaju se sa tehnologijom proizvodnje, a nakon toga je sledila poseta AGROMEK poljoprivrednom sajmu, jednom od 8 najvećih evropskih poljoprivrednih sajmova.

Osim odlične organizacije sajma, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa najsavremenijim tehničkim I tehnološkim dostignućima iz oblasti stočarstva, odnosno ishrane životinja, osemenjavanja, praćenja gravidnostii, zatim dostignuća u zaštiti bilja, a u delu sajma posvećenom poljoprivrednoj mehanizaciji za obradu zemljišta, I pored velikog broja novina, zaključak je da se teži vraćanju ka konvencionalanom načinu obrade zemljišta. U okviru sajma su se nalazili i štandovi finansijskih institucija i savetodavnih službi, koje su predstavile načine i mogućnosti finansiranja poljoprivredne proizvodnje. Učesnici sa interesovanjem za biljnu proizvodnju su obišli mešaonu stočne hrane.

U večernjim časovima u prostorijama smeštaja Agroskolena u Hammerum-u održane su radionice u cilju utvrđivanja problema i uzroka problema našeg zadrugarstva, kao i analiziranja ideja za rešenje prednosti i mana mogućih rešenja za prevazilaženje problema i stvaranje funkcionalne zadruge. Učesnici su bili podljeni u 3 grupe i kroz SWOT analizu su najpre analizirali snagu, mogućnosti, slabosti i pretnje udruživanja, a kasnije i izlagali moguća rešenja u cilju unapređivanja zadrugarstva, kao i uporednu analizu danske i srpske poljoprivrede.

 

Koordinator Regionalnog centra Subotica

Anica Marciki

The best way to go for you to know the credible Michigan Loans Online providers. When the problem is not treated, it can ruin intimate life of couples and destroy their relationships. Viagra Professional was produces not to let this happen. Professional means highly qualified. It strikes the target and doesn't allow a disorder to occupy man's body.
Joomlart