Mreža za podršku ruralnom razvoju

Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede

Nalazite se ovde: Početna

Skladištenje poljoprivrednih proivoda

Na prezentaciji koja je održana 31.03.2011.godine, sa početkom u 10 časova u  Sali 2  Skupštine grada Sremska Mitrovica, kroz projekat „P.L.O.D-Perspektiva. Licenciranje. Obrazovanje.Dobit.“, koji zajednički organizuju Kompenzacioni fond Republike Srbije, Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, EBRD-a (Evropska banka za obnovu i razvoj) i Food and Agriculture organizacija Ujedinjenih nacija (FAO), predstavili su se Goran Ćato i Tatijana Đukanović iz Kompenzacionog fonda Republike Srbije.

Pozdravnu reč ispred grada Sremska Miitrovica, imao je načalnik za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Goran Čekerinac.
Savetnik u Kompezaciom fondu Goran Ćato prezentovao je ideju i sistem javnih škladišta, dobre primere iz drugih evropskih zemalja i najavio konkretne mere i zaštitu poljoprrvrednih proizvođača, sistem dobijanja licence, „koristi” skladištara i poljoprivrednika.
Konkretna mera koja je zanima učesnike tribine je svakako predlog mera koje je Fond uputio Ministarstvu (čije se usvajanje očekuje) i to su:
•  Razliičiti troškovi skaldištenja za  različite tipove subvencija i
•  Kamatne stope za ratkoročne kretide (poljoprivrednika će plaćati svega 3 % kamate na godišnjem nivou!)

Zamenica direktora Kompenzacionog fonda Tatjana Đukanović kaže da su iz Narodne banke dobili uveravanja da će robni zapis dobiti status koji ima i u drugim zemljama u kojima je razvijeno javno skladištenje.
Aktivnosti planirane ovim delom projekta uključuju veliki broj edukativnih sadržaja, koji u prvom delu podrazumeva niz radionica u saradnji sa 16 opština u Srbiji. Projektom su, već od polovine marta, planirana predavanja u Požarevacu, Kladovu, Negotinu, Zaječaru, Adi i Subotici, Kuli i Somboru, Novom Bečeju, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici i Šabcu, Vršcu, Pančevu, Srbobranu i Vrbasu.
Predavanja su otvorenog tipa i predviđena su podjednako i za potencijalne skladištare, poljoprivredne proizvođače ali i za korisnike iz domena biznis okruženja, pre svega bankarskog sektora.
Regionalni centar rualnog razvoja Srem dogovorio je da tokom naredne dve nedelje uradi transfer znanja na područne koordinaatore i da odradi još jedan ciklus prezentacija u saradnji sa loklanim partenrima (stručnom službom, udruženjima poljoprivrednika, lokalnim samoupravama i mesnim kancelarijama) gde će prezenteri biti područni koordinatori i savetodavci.

Dipl ekolog Marko Cvijanović
Koordinator RCRR SREM

 

There are three major facts that should be watched out for in all payday loans in the United States. One of the main advantages of Sovaldi is that it can be used by patients belonging to all 4 genotypes. Buy Sovaldi is a very strong drug, and as all of them, it has a number of side effects that can be caused.
Joomlart