Мрежа за подршку руралном развоју

Министарство пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде

Налазите се овде: Почетна

Подршка пчеларима Браничева и Подунавља

У оквиру пројекта „Башта Србије“ који финансира Европска унија, а спроводи Регионална развојна агенција „Браничево-Подунавље“, током маја и јуна организоване су специјализоване обуке на тему: Квалитет и стандардизација у пчеларству у Жагубици, Смедеревској Паланци и Пожаревцу. Присуствујући дводневним предавањима истакнутих стручњака у овој области, преко 70 пчелара из региона је унапредило своје знање и вештине.

Теме које су обрађене: апитехника, квалитет и стандардизација пчелињих производа, чување и руковање медом и другим пчелињим производима, органска производња у пчеларству, европски стандарди и правилници о квалитету меда и других пчелињих производа, географска индикација меда у Србији.

У сарадњи са Пчеларским савезом Словеније од 30. јуна до 3. јула 2011. године, организована је и студијска посета пчелара из региона Браничево-Подунавље Центру Пчеларског савеза Словеније на Брду при Луковици.

Током четири дана посете, пчелари су у оквиру образовно-туристичког програма имали прилику да се кроз предавања упознају са радом Пчеларског савеза Словеније, законодавством и стандардима у производњи меда и других пчелињих производа у Европској Унији, као и пројектима у области пчеларства који се финансирају средствима Европске Уније. Представљање модела „пчеларског туризма“ кроз примере Словеније и Аустрије, изазвало је велику пажњу наших пчелара, као једне од активности коју би било могуће реализовати и у нашем региону. Пчелари су такође обишли произвођача пчеларске опреме „Логар“ у месту Шенчур, Оплодну станицу селекционисане Крањске пчеле Рог-Поникве у покрајини Бела Крајина, „Школску стазу пчеларства“ у Семичу, као и пчеларска домаћинства неких од чланова Савеза, родну кућу Франце Прешерна и Блед.

Домаћини пчеларима из Браничева и Подунавља били су колеге пчелари - чланови Пчеларског савеза Словеније, с којима су имали прилике разменити искуства и пчеларске праксе и свакако размотрити могуће видове будуће сарадње. Захваљујући изузетном гостропримству домаћина, читава посета је протекла у пријатељском расположењу, а пчелари Браничева и Подунавља по свом повратку нису крили задовољство новостеченим знањем и информацијама, као и целокупним програмом.

Podrška pčelarima
Подршка п...
ДатсоПиц 2.0 © 2009 by Андреy Датсо
Podrška pčelarima 1
Подршка п...
ДатсоПиц 2.0 © 2009 by Андреy Датсо

Тхере аре тхрее мајор фацтс тхат схоулд бе wатцхед оут фор ин алл паyдаy лоанс ин тхе Унитед Статес. Ин раре цасес, тхе смартинг ин еyес, тхе тумефацтион оф еyелидс, наусеа анд хеадацхес цан хаппен. Ин цасе оф лонг терм Левитра Софт онлине администратион тхе сиде еффецтс бецоме лесс перцептибле ор дисаппеар ат алл.
Јоомларт