Мрежа за подршку руралном развоју

Министарство пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде

Налазите се овде: Почетна

Одржана Завршна конференција пројекта „Башта Србије“

У среду, 05. октобра 2011. у Пожаревцу је одржана Завршна конференција пројекта „Башта Србије“ на којој су представљени резултати активности пројекта којег је, протеклих 17 месеци, успешно имплементирала Регионална развојна агенција „Браничево-Подунавље“ у партнерству са 7 градова и општина из региона: Пожаревац, Смедерево, Петровац на Млави, Жагубица, Смедеревска Паланка, Велико Градиште и Велика Плана.

Конференцију је отворила г-ђа Миња Обрадовић, директорка Регионалне развојне агенције „Браничево-Подунавље“, а уводне говоре су одржали г-дин Адриано Мартинс, заменик шефа Делегације Европске Уније у Републици Србији, г-ђа Дијана Стојковић, шеф Одсека за регионални развој Министарства економије и регионалног развоја, г-дин Ивица Ежденци, директор Националне агенције за регионални развој, г-ђа Вукица Васић, заменица градоначелника Пожаревца и г-дин Мартин Флахертy, вођа тима РДЕПР2.

У свом говору, г-дин Адриано Мартинс је изразио задовољство чињеницом да се пројекат „Башта Србије“ бавио изазовима у сектору пољопривредно-прехрамбене индустрије, која представља један од кључних сектора, како локалних и регионалних, тако и националне привреде, а саме активности пројекта одражавају и циљеве Заједничке пољопривредне политике и Политике руралног развоја Европске уније, посебно у смислу подршке примарним пољопривредним произвођачима и унапређења конкурентности ланца вредности. „Регионална развојна агенција је одиграла значајну улогу у удруживању низа локалних заинтересованих страна из приватног сектора, као и неколико локалних самоуправа, на њихову узајамну корист. Кроз овај пројекат, вредности 435.000€ који је одобрен за финансирање у оквиру Регионалног друштвено-економског програма развоја ИИ. (РДЕПР2), су током протеклих 17 месеци уложени велики напори на остваривању основа за унапређење организационих капацитета и имплементацију свих неопходних побољшања у области квалитета и безбедности хране, маркетиншких иновација и промоције региона“, закључио је г-дин Мартинс.

Представница Министарства економије и регионалног развоја, г-ђа Дијана Стојковић је истакла значај улоге Регионалне развојне агенције „Браничево-Подунавље“ као носиоца пројекта, али и као главног партнера у спровођењу националне политике регионалног развоја. У том смислу, позвала је локалне самоуправе да схвате значај Регионалних агенција и подрже их у што скоријем завршетку процеса акредитације.

Улогу Регионалне развојне агенције похвалио је г-дин Ивица Ежденци, истакнувши како је успешност пројекта „Башта Србије“ пример добре праксе другим регионима у Србији, посебно у смислу међу-општинске сарадње и конкретних и опипљивих резултата, попут новооснованих Демо-центара.

Присутнима се обратила и заменица градоначелника Пожаревца, г-ђе Вукица Васић која је изразила задовољство учешћем Града Пожаревца као једног од партнера у пројекту и његовом успешном реализацијом, обзиром да је сектор пољопривреде истакнут као развојни приоритет и у Локалној стратегији одрживог развоја града Пожаревца.

Г-дин Мартин Флахертy је изразио своје задовољство успехом пројекта „Башта Србије“, истакнувши посебно важност активности везаних за развој људских ресурса и стварање могућности за запошљавање.

У другом делу програма, присутнима су резултате пројекта презентовали директни корисници. Г-ђа Дубравка Јелић, менаџер пројекта презентовала је активности и остварене резултате током имплементације пројекта и на крају свог обраћања истакла, како је свакако највећи успех пројекта унапређена сарадња између свих актера у сектору пољопривреде у региону Браничево-Подунавље.

Г-дин Љубомир Јелесијевић, представник Удружења воћара и виноградара „Златно брдо“ Удовице (Смедерево), презентовао је процес оснивања Демо-центра за сушење воћа у Водњу, као једног од кључних резултата пројекта. Истакао је како је главна сврха Демо-центра јачање сарадње, побољшање квалитета постојећих и развој нових производа са додатом вредношћу и стално унапређење знања и вештина произвођача у области нових технологија и маркетинга. Такође је изразио своју наду да ће даљи развој овог Демо-центра отворити могућности за нова радна места и посебно се захвалио Аграрном фонду града Смедерева који је издвојио средства за додатне радове на објекту Демо-центра.

У следећем обраћању присутнима, г-дина Јовица Стојановић, пчелар и представник општине Жагубица, презентовао је активности и успехе пројекта у области пчеларства. Истакао је како су пчеларима биле посебно корисне студијске посете, стручне едукације и поврх свега, оснивање лабораторије и набавка опреме за тестирање и утврђивање квалитета меда. На поменуте резултате наставља се и други пројекат „Мој пчелињак, моја канцеларија“ финансиран такође средствима Европске уније, који је недавно започео са имплементацијом и предвиђа формирање пчеларског едукативно-услужног центра, формирање огледних пчелињака, едукације и школе пчеларства.

Као представник корисника из сектора цвећарства, у свом кратком говору, г-ђа Јасна живић, члан Удружења произвођача и љубитеља цвећа „Смедеревски ђурђевак“ из Смедерева, нагласила је потребу сарадње и удруживања и у сектору цвећарства који је у региону Браничево-Подунавље релативно млад сектор, али поседује велике потенцијале за успешан развој. Такође је истакла како су бројне активности биле изузетно корисне члановима Удружења, а посебно израда Бизнис плана и формулација даљих смерова развоја кроз израду секторског Маркетинг плана.

Кратку презентацију одржао је и г-дин Небојша Ђиновић, директор предузећа Супериор д.о.о. из Велике Плане, које је такође било активно укључено у реализацију пројекта. Он је посебно истакао како је пројекат „Башта Србије“ доказао постојање потенцијала да производњу и покренуо шансе за извоз пољопривредних производа, посебно кроз организоване едукације и сарадњу са стручњацима, студијске посете и пренос искустава из других земаља.

У оквиру трећег дела програма, о конкретним смерницама за даљи развој одабраних сектора цвећарства, пчеларства, повртарства и воћарства, говорио је г-дин Немања Јовичић, један од кључних стручњака ангажованих на пројекту „Башта Србије“, истакнувши потребу маркетиншки оријентисаног и стратешког приступа развоју, као и умрежавања и тржишног организовања произвођача и прерађивача на локалном и регионалном нивоу, попут, кроз пројекат предложеног, модела кластера „Башта Србије“.

На самом крају, учесницима 6 специјализованих обука подељени су сертификати, након чега је г-ђа Обрадовић закључила Конференцију и захвалила се на сарадњи током имплементације пројекта свим учесницима - корисницима, тренерима, стручњацима, фирмама и посебно партнерским општинама и локалним координаторима који су посветили своје време и труд успешној реализацији „Баште Србије“.

Конференцији је присуствовало више од 120 званица, међу којима и председници општина Браничевско-Подунавског региона, представници Регионалних развојних агенција из земље, локални координатори на пројекту, тренери и ангажовани стручњаци и корисници пројекта. Пројекат „Башта Србије“ се завршава 31. октобра 2011. године, а ако је судити по коментарима учесника и корисника пројекта, његови резултати ће се и убудуће надограђивати, како у смислу сарадње унутар сектора пољопривреде, тако и у смислу нових пројеката.

 

„Bašta Srbije“
„Башта Ср...
ДатсоПиц 2.0 © 2009 by Андреy Датсо
„Bašta Srbije“ 1
„Башта Ср...
ДатсоПиц 2.0 © 2009 by Андреy Датсо
„Bašta Srbije“ 2
„Башта Ср...
ДатсоПиц 2.0 © 2009 by Андреy Датсо
„Bašta Srbije“ 3
„Башта Ср...
ДатсоПиц 2.0 © 2009 by Андреy Датсо

Тхе деал ис тхат Паyдаy Лоанс Индиана онлине цан саве yоур тиме, нервес анд маке а солутион оф алл yоур финанциал проблемс. Бут ит ис wортх нотинг тхат тхесе тестс wере царриед оут он тхе блоод целлс. Тхерефоре, ит'с тоо еарлy то саy абоут сциентифиц евиденце оф Виагра инфлуенце он блоод цлотс.
Јоомларт